26 Αυγ 2011

Το παράδοξο του Επιμενίδη

Ο Επιμενίδης ήταν ξακουστός κατά την αρχαιότητα σοφός, θρησκευτικός διδάσκαλος, προφήτης και μάντης, καταγόμενος από την Κρήτη (Φαιστό ή Κνωσσό). Εζησε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα αλλά οι πηγές διαφωνούν για τη διάρκεια της ζωής του, 157 ή 299 χρόνια ή περισσότερα.

Από το "Promptuarii Iconum Insigniorum " , έκδοση του Guillaume Rouille(1553)


Από την εξιστόρηση του Διογένη Λαέρτιου μαθαίνουμε την πρώτη απίθανη ιστορία του Επιμενίδη. Τον έστειλε ο πατέρας του να βρέι ένα πρόβατο, ο Επιμενίδης λοξοδρόμησε, μπήκε σε έναν αγρό, έπεσε να κοιμηθεί και ξύπνησε μετά από 57 χρόνια. Εψαξε να βρεί μάταια το πρόβατο, γύρισε άπρακτος στο σπίτι, εκεί κανείς δεν τον ήξερε μέχρι που βρήκε τον αδελφό του, γέρο άνθρωπο πια και άρχισε να συνειδητοποιεί τι συνέβη.


Πολλά χρόνια αργότερα, έχει πέσει στην Αθήνα μεγάλη δυστυχία και λοιμός και το μαντείο των Δελφών συμβουλεύει να φέρουν τον Επιμενίδη από την Κρήτη να λύσει τα μάγια και να σώσει την πόλη. Ο Επιμενίδης όταν έφτασε και είδε την κατάσταση, έδωσε και τη συνταγή. Συγκεντρώστε στον Αρειο Πάγο πρόβατα, μισά άσπρα μισά μαύρα, αφήστε τα ελεύθερα και ακολουθείστε τα. Εκεί που θα σταθεί το καθένα, να το θυσιάσετε στο θεό που ταιριάζει.


Εκτός από όλα αυτά τα θαυμαστά, ο Επιμενίδης έμεινε στην ιστορία για το ομώνυμο παράδοξο.

"Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται  Οι Κρητικοί λένε πάντα ψέμματα"



Οι συνεπαγωγές αυτής της φράσης
  • Ο Επιμενίδης λέει ότι όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες
  • Ο Επιμενίδης είναι Κρητικός
  • Άρα ο Επιμενίδης λέει ψέματα
  • Άρα οι Κρήτες λένε την αλήθεια
  • Άρα και ο Επιμενίδης λέει την αλήθεια
  • Άρα οι Κρήτες είναι ψεύτες κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου